Кампанията Превенция на инсул“ ще се проведе от  10.00 до

...
Кампанията Превенция на инсул“ ще се проведе от  10.00 до
Коментари Харесай

Организират безплатни прегледи за превенция на инсулта

Кампанията „ Превенция на инсул “ ще се организира от  10.00 до 12.00ч. във фоайето на 1-ви етаж на УМБАЛ „ Св. Марина “ и в Медицински Университет – Варна. В рамките на самодейността ще се извърши записване за безвъзмездни профилактични прегледи във Втора неврологична клиника с Отделение за лекуване на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, която е една от водещите центрове по лекуване на остри мозъчни инсулти в България, написа Дарик Варна.

С акцията, която се провежда от Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по дентална медицина (АСДМ) – Варна с общителното подпомагане на Студентски съвет на МУ-Варна и Втора неврологична клиника с Отделение за лекуване на остри мозъчни инсулти при УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, лекарите и студентите по медицина ще отбележат за следващ път Световния ден за битка с инсулта – 29 октомври.

Мозъчно-съдовите болести са световен медицински и обществен проблем заради високата болестност, смъртност и неработоспособност, които предизвикват.

Според Националния център по здравна информация през 2016 година от мозъчен инсулт у нас са болни 57 369 заболели, от които 96.5 % (55 395) са приети в болница. Преобладават случаите на изострен исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) – 90.2 % (51 789) случая.
 Въпреки напредъка в лекуването на ОИМИ, предварителната защита на инсулта посредством своевременна диагностика и лекуване на РФ остава най-важна за понижаване на заболеваемостта. Първичната профилактика има голямо значение за публичното  здравеопазване. Високорисковите лица и групи могат да бъдат разпознати и да станат обект на характерно менажиране и интервениране. Необходимо е сформиране на световна оценка на съдовия рисков профил, неговото ръководство и смяна при обособения пациент.  

Данните сочат, че 1 на 6 лица по света получава инсулт. До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. В тази връзка е създаден инструмент, който може да помогне. Разработено е гратис приложение за смарт телефон Stroke Riskometer взаимно с интернационалните водачи в региона на профилактиката на инсулти, Stroke Riskometer е отличен и елементарен за потребление инструмент за премерване на самостоятелен риск от инсулт през идващите пет до 10 години според от наличните рискови фактори. Приложението е уместно за възрасти сред 20 и 90 години. От приложението може да се осведомяваме и за най-честите признаци при настъпване на изострен мозъчен инсулт. 
Голямото преимущество на Stroke Riskometer е, че разрешава на човек да пресметна риска от инсулт в идващите 5-10 години. Въоръжени с тази информация, човек може да предприеме дейности благодарение на своя персонален доктор.

Със международния ден отдаден на битката с мозъчните инсулти, още един път се припомня на популацията, лекарите, извънправителствените организации и медиите за значимостта на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите заболявания, с което ще се снижи доста смъртността и инвалидността от тези тежки болести.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР